10 Mistakes
Dare to be different!
Je realiseren dat anders echt anders is, soms kan ik lachen om uitspraken die dit weer eens benadrukken. Zo las ik eens in een interview met Hans van den Burg, inspirerend voorman van Gruppo Sportivo inmiddels een Haagse popband in ruste, dat zijn muziek toch vooral was voor de intelligentia, de nerds van die tijd.
Herman Brood (1946-2001) dat was dan toch meer voor de rockers en je was of voor Herman of voor Gruppo. Zoiets als je houdt van The Beatles of van The Rolling Stones.
Ik moet bekennen dat ik echt fan was van Gruppo Sportivo, deze muziek tijdens mijn middelbare schooltijd was het helemaal. ik vond het geweldig. 10 Mistakes, back to 19 mistakes, ik kende de teksten uit het hoofd en danste door de kamer. Geen van mijn vrienden en vriendinnen deelde deze liefde, geen nood… ook in je eentje was dit genieten en verschillend zijn, prima toch. Sleeping Bag, nog op een single bij de lp met zijn mooie, meeslepende melodie. Ik vind het nog steeds te gek. Wat een tijdsbeeld.
Maar een nerd.. dat is toch wel een vergelijking die ik niet eerder had gezien. En ach, als je leest wat een nerd eigenlijk is, dan klopt ‘t misschien gewoon.
Nerd is een term die wordt gebruikt voor mensen wier interesses wat betreft wetenschap, boeken, spellen, stripverhalen, films, verzamelartikelen, muziek e.d. afwijken van de mainstream (van Wikipedia).
Typische software-nerds als Bill Gates en Mark Zuckerberg zijn bovendien toch bijzonder succesvol. Nerd en ook geek, inmiddels meer een geuzennaam. Dus zo zie je maar.
En voor wat betreft Gruppo Sportivo, een aantal jaren geleden stonden ze in de Top2000, maar sinds 2007 niet meer. Tijd voor een revenge of the nerds?
Recent verhuisd, betekent veel opruimen en zo vond ik een bewaarde speciale bijlage van de Quest uit 2012, Questyle. Hierin worden de nieuwe Nerds van 2012 gepresenteerd. Zij wisten het dus toen al, want wow, daar had ik wel bij willen horen. Indrukwekkende prestaties en vooral veel creativiteit. Heel benieuwd wie uiteindelijk de titel heeft gekregen, voor mij zijn het allemaal winnaars, ongelooflijk wat zij al hebben neergezet voor de verkiezing. Slim en ondernemend, ieder op zijn/haar vakgebied. Vanuit hun talent aan het werk.
Deze mensen zijn voor mij mooie voorbeelden in de nieuwe wereld waarin wij ons bevinden. Een wereld waarin we het meer en meer gaat om persoonlijk leiderschap.
Een wereld waar waardecreatie en co-creatie meer en meer centraal staan in een boeiend samenspel tussen productie, klanten en innovatie en tussen mensen en organisaties. Ik denk dan zeker weer aan het boek Theory U van Otto Schärmer. Hier wordt dit uitgewerkt in een diepgeworteld besef dat we, jij, ik zelf aan de vooravond staan van mogelijkheden om wezenlijk impact te hebben en te veranderen. En inmiddels, het boek is verschenen in 2007, zitten we er middenin en wordt de theorie gezien als een van de van de moderne wetenschappelijke aanpakken voor verandering. Een ander soort verandering.
Immers ook fundamentele maatschappelijke vormen veranderen. Het toegenomen aantal banden dat we onderhouden vraagt een andere manier van verbinden, van contact maken, van werken. In onze tijd zien we meer mensen in 1 dag dan onze ouders of grootouders in een maand. En dan ook nog op allerlei manieren. De techniek staat voor niets. Dat vraagt om het opnieuw vormgeven van je identiteit. We leven in een voortdurend creëren en her-creëren van het zelf, jezelf. Dat zien we in allerlei vormen en ook wanvormen, de sociale media is in dat opzicht een boeiend fenomeen. Nog even naar Gruppo Sportivo met een kwinkslag.. blahblahmagazines, en dan op internet.
Dat in een wereld waarin we meer en meer op zoek zijn naar een werkelijk andere dimensie. Ik las vandaag op een plaatje. “Ok, I am not perfect, but at least I am not fake”. Durf jij echt jezelf te zijn? Wat als je daarmee afwijkt van de mainstream? Ben jij die nerd of geek eigenlijk zelf en in vergelijk met wat en wie? Wat brengt jouw talent, aan jezelf en aan de omgeving? Waar ben jij de kers op de taart?
Jij bepaalt zelf, bent zelf aan het stuur, kiest je eigen route, je eigen manier. Je laat zelf toe tot in hoeverre de context jouw weg bepaald. Dat laten ook de talentvolle mensen in de Questyle zien. Leiderschap nemen omdat je iets wilt en belangrijk vindt. Je hebt altijd het vermogen om te kiezen tussen uit gewoonte handelen of contact zoeken met diepere bronnen van creativiteit en vrijheid en ethisch handelen. Is het niet zo dat ieder individu ook verlangt die combinatie te vinden en vanuit daar, al is het klein, zijn bijdrage te leveren aan een betere wereld. Echt verschil maken. Daar mag je misschien best een beetje nerd voor (willen) zijn.
Hoe mooi en eigenlijk noodzakelijk is het als je hier ook als organisatie naar zoekt en mensen aan je bindt die de organisatie met je willen bouwen omdat ze deze keuzes ook willen en durven maken. Je moet het niet doen voor minder, niet als bedrijf niet als individu. Talent laten bloeien en groeien. Verschil durven laten zien en durven maken.
Stuk voor stuk wilden de genoemde talenten in Questyle hun passie volgen en dit ook weer brengen naar hun omgeving, proberen verschil te maken in onze wereld. Er is altijd een hoger doel. Er is meer waarom je het beste uit jezelf wilt halen. Over inspiratie gesproken. Ik kan nergens vinden dat er ook een nerd-verkiezing 2013 en verder is geweest. Betekent dat dat we nerds meer gewoon zijn gaan vinden? En in hoeverre zij hun idealen hebben verwezenlijkt? Doet het ertoe, ja zeker en daarbij geloof ik dat idealen blijven borrelen en dat wat goed is boven komt.
Geen idee of dit was wat Hans van den Burg zichtbaar wilde maken en voor ogen had in zijn interview. Wat hij wel waar gemaakt heeft is bij zichzelf blijven, zijn creativiteit volgen en zijn muziek willen maken. En ook al bereik je daar wellicht nu niet (meer) het grote geld mee, trouw blijven aan zichzelf. Lekker nerdy. Voor mij is en blijft 10 Mistakes voor altijd inspirerend, juist omdat het wat zegt over durven onderscheiden en durven te zijn. Maak die 10 mistakes of meer maar, daarmee ontwikkel je en leer je en merk je wat het betekent om jezelf te zijn.
En om te eindigen met een uitspraak van Bill Gates, in ieder geval, dare to be one or..
“Be nice to the nerds, before you know it you end up working for one of them.”
Margreet Oostenbrink is mede-oprichter van Flow2Move, een bedrijf wat echt werk maakt van uw talent.
Vind ons op www.flow2move.nl of volg ons via Linked in https://www.linkedin.com/company/flow2move/