Onze founder aan het woord
Michael Gijzenberg founder van flow2move en managing partner van het online talent ontwikkelportaal hrmforce. Hij is meer dan vijfentwintig jaar actief als organisatie adviseur, selecteur (assessor), trainer en coach. Hij adviseert, traint en coacht op verschillende niveaus in verschillende organisaties. Zowel één op één als in teamverband. Hij kijkt kritisch naar de huidige trends in coaching en training als mede de organisatie- maatschappelijke en gedragsverandering die in een nieuw tijdperk ingaan. Hij stelt zich hiermee voor aan ons.
Een nieuw tijdperk vraagt om een andere aanpak voor welzijn en geluk?
Michael, kun je ons vertellen hoe je in het vak van coaching bent beland?
Het begon allemaal met een eenvoudige vraag: hoe kan ik mensen helpen om dichter bij zichzelf te komen en hun eigen kracht te ontdekken? Ik zie mezelf niet als een traditionele coach, maar meer als een gids. Iemand die tijdelijk op iemands pad komt om hen te helpen een vraagstuk op te lossen of een nieuwe richting te vinden. Mijn missie is om het onmogelijke mogelijk te maken door bewustwording en gedragsverandering te stimuleren.
Wat betekent bewustwording voor jou?
Voor mij draait bewustwording om eerlijk naar jezelf kijken en de kernvragen stellen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Hoe voel ik me? Als je daar een eerlijk antwoord op kunt geven, kun je jezelf beter managen. En als je jezelf kunt managen, kun je ook omgaan met situaties die je nog niet kent. Ik noem het zelf het creëren van managemens. Als je jezelf goed kent dan ben je in staat om elke hobbel in het leven op te pakken. Dat is het leven een “leven lang leren”.
Je hebt het vaak over bewustwording als een proces. Kun je uitleggen hoe dat proces verloop. Absoluut. Ik zie bewustwording in drie stadia:
Herkennen van gedrag: In dit stadium richt je je op wat je doet. Je leert je gedrag te observeren en te begrijpen welk effect het heeft op anderen en jezelf. Neem bijvoorbeeld Daan, een klant van mij. Hij ontdekte dat zijn terughoudendheid vaak werd gezien als desinteresse door zijn collega’s. Het was voor hem een eyeopener om zijn gedrag voor het eerst echt te zien.
Begrijpen van patronen: Hier gaat het om begrijpen waarom je doet wat je doet. Dit vraagt om reflectie en vaak een blik naar je verleden. Voor Daan werd duidelijk dat zijn perfectionisme voortkwam uit zijn jeugd, waarin hij altijd moest bewijzen dat hij goed genoeg was. Dat inzicht gaf hem ruimte om nieuwe manieren van denken en handelen te ontdekken.
Verbinden met waarden: Dit is het diepste stadium, waarin je je diepste drijfveren begrijpt. Waarom wil je veranderen? Welke waarden wil je naleven? Daan ontdekte bijvoorbeeld dat hij meer vrijheid en samenwerking zocht in zijn werk, en dat zijn huidige baan daar niet bij paste. Uiteindelijk vond hij de moed om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
Wat doe je als mensen weerstand voelen tegen verandering?
Weerstand is een natuurlijk onderdeel van groei. Onbekend is onbemind en soms ervaren mensen er ook echte angst op. Het betekent dat iemand ergens om geeft. Ik had laats een persoon die het bijvoorbeeld spannend vond om oude gewoontes los te laten. Hij wist nog niet wat nieuw gedrag hem zou opleveren. Ik leg altijd uit dat weerstand niet negatief is; het mag er zijn. Het is mijn taak om ruimte te bieden en niet te pushen. Het tempo van de persoon is leidend. Ik heb genoeg mensen die na een X periode weer terugkomen en dan er aan toe zijn. Dat is ook goed.
Je noemt jezelf een passant in het leven van je klanten. Kun je dat toelichten?
Ja, ik geloof niet in eindeloze begeleiding. Mijn doel is om mensen zo snel mogelijk onafhankelijk te maken. Hoe eerder ik weg ben, hoe beter. Want dan weet ik dat ze het zelf kunnen. Coaching gaat niet over afhankelijkheid, maar over het aanreiken van tools, inzichten en het geven van vertrouwen vanuit gevoel waarmee mensen verder kunnen. Ik ben er tijdelijk om hen te begeleiden als gids, maar als ze eenmaal de weg weten dan kunnen ze hun eigen pad zelf bewandelen. En dat is waar ik het voor doe en dan is mijn missie geslaagd.
Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten coaches. Wat vind jij daarvan?
Het lijkt soms alsof er een coach is voor alles: van geboortecoaches tot lachcoaches. Dat roept de vraag op of we als samenleving minder in staat zijn om zelf antwoorden te vinden, of dat er simpelweg een nieuwe markt voor welzijn en geluk is ontstaan. Ik geloof echter dat coaching niet draait om een perfect, zorgeloos leven, maar om het in jouw ogen onmogelijke mogelijk maken. Het echte leven is niet altijd mooi en makkelijk, en juist daar zit de waarde van wat ik elke dag mag doen voor mensen.
Wat zou je zeggen tegen iemand die overweegt om met een coach te werken?
Ik zou zeggen: wees bereid om eerlijk naar jezelf te kijken en geduld te hebben met je eigen proces. Coaching is geen snelle oplossing, maar een investering in jezelf. En onthoud: uiteindelijk ben jij degene die het werk doet. Een coach kan je begeleiden, maar jij moet de stappen zetten.
Tot slot, wat is het mooiste aan jouw werk?
Het mooiste is om te zien hoe mensen hun eigen antwoorden vinden en hun leven in lijn brengen met wie ze echt zijn. Neem de persoon die moeite had met dingen te laten. Hij vond een baan die beter paste bij zijn waarden en voelde zich zekerder in wie hij was. Dat is waar het voor mij om draait: mensen helpen hun eigen kracht te ontdekken en daarmee verder te gaan, lang nadat onze samenwerking is afgelopen. En dat ik die passant was in hun leven die ze even nodig hadden om hun levenspad weer optimaal te kunnen bewandelen. Dan heeft mijn leven nut gehad.
Michael Gijzenberg studeerde technische bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. En heeft via de school voor Coaching in Utrecht de executive coaching opleiding gevolgd. Gewerkt in loondienst als adviseur, projectmanager, manager en directeur. Sinds 2010 werkt hij als onafhankelijk adviseur, assessor, coach en trainer in veel verschillende organisaties (profit en not for profit). In netwerkverband, als Founder vanuit van Flow2move en managing director Hrmforce.